Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

“Çocuk yetişkin insanın küçültülmüş bir modeli değildir!”. Genel olarak yetişkinlerden farklı olarak kendi yaş grupları arasında bile fizyolojik, anatomik birçok farklılar gösterir. Çocuk yaş grubu (0-18 yıl) dikkate alındığında başvurdukları cerrahi hastalıklar yönünden de birçok farklı özellikler mevcuttur. İşte bu nedenlerle çocuk cerrahisi genel cerrahi, üroloji ve göğüs cerrahisi disiplinlerinden köken alan, çocuk hastalıkları ve özelikle de yenidoğan uzmanlık dalı ile yakın irtibatlı bir anabilim dalı haline dönüşmüştür.

Dünya da çocuk cerrahisi uzmanlık dalının gelişimi 19. Yüzyılın ilk yarısında özellikle ABD’de ve Batı Avrupa’da ortaya çıkar. Türkiye Cumhuriyeti’nde ilk çocuk cerrahisi kliniği 1933 yılında İstanbul Tıp Fakültesine bağlı Haydarpaşa Hastanesinde Dr. Akif Şakir Şakar tarafından “Çocuk Ortopedisi ve Şirurjisi” adı ile açılmıştır. O dönemde ortopedi ağırlıklı olan çocuk cerrahisi kliniklerinde yapılan ameliyatlar fıtık, apandisit, sindaktili, polidaktili, kalça çıkığı, pes ekino varus, club foot gibi hastalıklarla sınırlı kalmıştır. Bu bilimdalı modern tıbbi uygulamalar anlamında ülkemizde 1960’lı yıllardan sonra İzmir’de Ege Üniversitesi, Ankara’da Hacettepe Tıp Fakültesi kaynaklı olarak gelişim göstermiş ve son 50 yılda büyük gelişme göstererek ülke çapında yayılım göstermiştir.

Prenatal tanının gelişmesi ile bu uzmanlık dalında ilgi alanı fetal dönemden başlar. Ancak yaygın ve etkin uygulama alanı; Yenidoğan ile ergenlik çağını içine alan yaşam süresinde (0-18 yaş) görülen ve cerrahi girişim gerektiren solunum, gastrointestinal ve ürogenital sistemin doğumsal malformasyonları ve travmatik, tümöral, infeksiyöz gibi sonradan kazanılmış cerrahi hastalıkları ile ilgilidir. Bu çok geniş spekturumlu uzmanlık alanının eğitim süresi 5 yıl olup “fetüs, yenidoğan, çocuk, adolesan ve 18 yaşına kadar ergenlerde” gereksinim duyulan cerrahi yaklaşımları onların anatomik, fizyolojik ve psikolojik alt yapıları dikkate alınarak yapılacak girişimleri kapsar.
Çocuk cerrahisi olgularının önemli bir kısmını üropatolojiler oluşturur. Bu patolojilerin cerrahi tedavisi ile uğraşılan çocuk ürolojisi yandal eğitimi çocuk cerrahisi uzmanı olduktan sonra yapılan bir üst ihtisastır. Toplam süresi ilave 3 yıldır. Günümüzde Türkiye’de 800’ün üzerinde çocuk cerrahisi uzmanı, 50 civarında çocuk ürolojisi uzmanı bulunmaktadır.
 

 
Tarihçemiz

Ana Bilim Dalımız 2018 yılında kurulmuştur. O tarihlerde Şişli Hamidiye Etfal SUAM’da görevli öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ali ihsan DOKUCU fakültemize 05/02/2019 tarihinde görevlendirilerek ilk Ana Bilim Dalı Başkanı olarak atanmıştır. Anabilim dalı başkanı Prof. Dr. Ali ihsan DOKUCU halen Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi SUAM’da çocuk cerrahisi ve çocuk ürolojisi klinik eğitim sorumlusu ve Böbrek Nakli Merkezi Sorumlu Cerrahı olarak görev yapmaktadır. 03.08.2022 tarihinde ise Kartal Dr. Lütfi Kırdar SUAM öğretim üyelerinden Prof. Dr. canan Ceran ÖZCAN Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı olarak atanmıştır.

Akademik Kadromuz

Prof. Dr. CANAN CERAN ÖZCAN
Prof. Dr. CANAN CERAN ÖZCAN

Çalışma Konularımız

Çocuk Ürolojisi:
o Konjenital üropatolojiler
o Üreteropelvik bileşke hastalığı
o Üreterovezikal bileşke hastalığı
o Vezikoüreteral reflü
o İnmemiş testis
o Mesane ekstrofisi ve epispadias kompleksi
o Hipospadias
o Üriner inkontinans
o Gece idar kaçırma

Genel Çocuk Cerrahisi
o Konjenital diafragma hernileri
o İntestinal atreziler
o Gastroözofagial Reflü
o Özofagus patolojileri ( özofagus atrezisi, akalazya)
o Pilor stenozu
o Karın ön duvarı defektleri ( omfalosel, gastroşisiz)
o İnguinal patolojiler (hidrosel, kasık fıtığı)
o İnvazinasyon
o Karın içi yer kaplayan kitleler (Wilms Tümörü, Nöroblastoma, Hepatoblastoma)
o Sakrokoksigeal Teratomlar
o Over patolojileri
o Biliyer atreziler
o Safra yolları hastalıkları