Hava ve Uzay Hekimliği; havacılık ve uzay faaliyet sahasında insanı etkileyen her türlü fiziksel, fizyolojik, psikolojik ve sosyal etkenleri; bu etkilerin sonuçlarını ve olumsuz etkilerden korunma yöntemlerini inceleyen, değerlendiren ve patolojik süreçlerin tedavilerini yöneten bir tıp uzmanlık dalıdır.

Uçuş fizyolojisi ve psikolojisi, uçuş tabipliği, uzay tıbbı, hava ve uzay harekatlarında karşılaşılan durumlar ve hiperbarik oksijen tedavisi, hava ve uzay hekimliği çalışma alanları kapsamındadır. Dolayısıyla; uçuşta ve havalimanlarında yolcu ve uçuş ekibinde görülen tıbbi acil durumlar, hava trafik kontrolörlerinin çalışma ortamları, sağlık muayeneleri ve sağlık yeterlilikleri bu alanın faaliyetleri kapsamında değerlendirilir ve sağlığın korunması amacıyla gerekli girişimler uygulanır.

Günümüzde hava yoluyla yolcu ve ticari ürün taşımasının ve uzay yolculuklarının giderek artması bu alanın gelecekte daha da önem kazanacağına işaret etmektedir.

Ana Bilim Dalımız 2018 yılında kurulmuştur. Hamidiye Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Erdinç ERCAN fakültemize görevlendirilerek 20.12.2018 tarihinde ilk Ana Bilim Dalı Başkanı olarak atanmıştır.

Education

A 3-year Aerospace Medicine Residency Program for medical doctors was accredited since 1986. This program consists of basic and advanced aerospace physiology, clinical aspects regarding aerospace and high altitude medicine and hyperbaric oxygen therapy. Residents also have clinical rotations in ophthalmology, anesthesiology, ENT, department of chest diseases, department of public health and psychiatry aiming to receive special training in the diagnosis, prevention and treatment of disorders associated with aerospace environments.
We also support civil and military aviation by providing national and international courses in the fields of aerospace medicine:
Courses:
Flight Surgeon Course/Aero-Medical Examiner Training (Basic, Advanced, Refresher)
Aviation Psychology Course
Aviation Physiology Course
Certification Program for Air Ambulance and Medical Evacuation Crew Training
* Admittance of foreign participants to an international course is arranged by Ministry of Defense or Ministry of Foreign Affairs.

• Temel Havacılık Bilgileri
• Atmosfer Fiziği ve Gaz Kanunları
• Hipoksi ve Hiperventilasyon, Hipoksiden Korunma Yolları, Oksijen Sistemleri ve Kabin
Basınçlaması