Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, erişkinlerde psikiyatrik hastalıkların değerlendirilmesi, tanısı ve yönetimini sağlayan bir tıp uzmanlık alanıdır.

Psikiyatrik rahatsızlıkların temel organı beyindir ve işlevleri açısından günümüzde en az anlaşılabilmiş organımızdır, bu yüzden psikiyatride gelişim ve değişim hızlıdır. Bu alanın tanı ve tedaviye yaklaşım şekline göre; dinamik, biyolojik, bilişsel-davranışçı, varoluşçu gibi çeşitli yaklaşım biçimleri vardır.

Çağımız hekimlik anlayışı biyomedikal modele bağlıdır ve psikiyatri de son 50 yılda biyolojik modele doğru evrilmiştir. Ancak insan biyolojik olduğu kadar psikolojik ve sosyal bir varlıktır ve bu üç sistem birbiriyle sürekli ve dengeli bir ilişki içindedir. Sadece organ ve dokulara odaklanmış biyomedikal model indirgemecidir ve insanı anlamaktan uzaktır. Psikiyatri diğer tıp dallarından biyopsikososyal bütüncül yaklaşımı nedeniyle ayrışır. Psikososyal yaklaşımın ağır bastığı yıllarda ise psikiyatri genel tıbbın dışına itilmiş, ancak hastanelerin dışında kendine yer bulabilmiştir. Psikiyatrik bilgi ve uygulamalar bilimsel ve kanıta dayalı olmak zorundadır bu da biyolojik temeli zorunlu kılmaktadır.

Ana Bilim Dalımız 2018 yılında kurulmuştur. Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları SUAM öğretim üyelerinden Prof. Dr. Rüstem AŞKIN fakültemize görevlendirilerek 15.01.2019 tarihinde ilk Ana Bilim Dalı Başkanı olarak atanmıştır. 18.08.2020 tarihinde ise Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları SUAM öğretim üyelerinden Doç. Dr. Medine YAZICI GÜLEÇ Ana Bilim Dalı Başkanı olarak atanmıştır. 03.08.2022 tarihinde ise Kartal Dr. Lütfi Kırdar SUAM öğretim üyelerinden Doç. Dr. Merih ALTINTAŞ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı olarak atanmıştır.

Dr. Öğr. Üyesi İSMAİL KOÇ