Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp; deniz ve sualtı hekimliğinde kullanılan yöntemlerin başka hastalıklarda da başarı ile kullanıldığının gösterilmesi ile ortaya çıkmış ve hiperbarik tıbba doğru hızlı bir gelişme göstermiş olan bir tıp uzmanlık dalıdır.

Alanın kullandığı ana yöntem olan hiperbarik oksijen tedavisi (HBOT) kapalı bir odada, belirli bir basınç altında hastaya aralıklı olarak %100 oksijen solutulmak suretiyle uygulanan bir tedavi yaklaşımıdır. Değişik sebeplerle dokulara yeteri kadar oksijen gidemediği durumlarda özellikle tercih edilir. Bu tedavi ile kandaki oksijen miktarı artmakta, böylece dokulara derinlemesine ulaşan oksijen miktarında artış sağlanmaktadır. Bu tedavi yöntemi, iyileşmesi için oksijene ihtiyaç duyulan diyabete bağlı oluşan yaralar, kemik enfeksiyonları, damar tıkanıklıkları, yanık sonucu ortaya çıkan yaraların tedavisi gibi durumlarda kullanılmaktadır. Bunun yanında dalış sırasında hızlı basınç değişimi sonucu gelişen ve vurgun olarak da bilinen dekompresyon hastalığı, ani gelişen işitme kayıpları, göz damarlarında tıkanıklığa bağlı gelişen ani görme kayıpları gibi birçok hastalıkta da bu yöntem uygulanmaktadır.

Geçmişte yalnızca dalgıçların dalışa uygunluk muayeneleri ve hastalıklarının tedavileri ile uğraşan bir alan olarak “denizcilik tababeti”, daha sonra da “deniz ve sualtı hekimliği” olarak bilinen alan, günümüzde sualtı hekimliği ve hiperbarik tıp” olarak adlandırılmıştır.

 
Tarihçemiz

Ana Bilim Dalımız 2018 yılında kurulmuştur. Kartal Dr. Lütfi Kırdar SUAM öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Selin Gamze SÜMEN, 18.08.2020 tarihinde ilk Ana Bilim Dalı Başkanı olarak atanmıştır. 

Akademik Kadromuz