Biyoistatistik; istatistik yöntemsel biliminden yararlanarak ve bilimsel araştırma yaklaşımını kullanarak biyolojik araştırmalarda nedensellik varsayımlarının geçerliliğini değerlendirmeyi hedefleyen bir disiplindir. Bu amaçla; kişisel ve toplumsal sağlık alanlarında verilerin toplanması, analizi, yorumlanması ve sunulması ile ilgili yöntemler geliştirir.
Biyoistatistik alanı; özellikle kanıta dayalı tıp yaklaşımının giderek yaygınlaşması, büyük veri analizleri, hassas tıp ve yapay zekâ alanlarının ortaya çıkması ve ayrıca sebep sonuç ilişkilerinin kurulmasında yeni istatistik yöntemlerin geliştirilmesi ve kullanılması ile giderek genişlemektedir. Moleküler verilerin de bilgisayar yardımı ile incelenmesi ve işlenmesi ile biyoistatistik interdisipliner bir bilim alanına dönüşmüştür. Biyolojik veriyi depolama teknikleri ve depodan bulma teknikleri geliştirmek, düzenlemek ve analiz etmek de biyoistatistik alanlarına girmiştir ve bu alanlar artık biyoinformatik gibi daha spesifik isimlendirmelerle karşımıza çıkmaktadır.
Türkiye’de geçmişte halk sağlığı alanı içinde epidemiyoloji ile birlikte eğitimi verilen biyoistatistik, 1980’lerde bilim dalı, 1990’larda ise ana bilim dalı olmuş ve daha sonraları eğitimi tıbbi bilişim alanını da kapsayacak şekilde verilmeye başlanmıştır.

Ana Bilim Dalımız 2018 yılında kurulmuştur. Hamidiye Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Faruk Berat AKÇEŞME fakültemize görevlendirilerek 05.12.2018 tarihinde ilk Ana Bilim Dalı Başkanı olarak atanmıştır.

• Bilimsel Araştırma Planlama ve Sonuçlarının Değerlendirilmesi
• Tıbbı Bilişim ve Biyoinformatik