Tanıtım
Genel Bilgiler
Fizyoloji, Oxford Dictionary’de “yaşayan/canlı organizmaların veya onların bölümlerinin fonksiyonlarını inceleyen bilim dalıdır” şeklinde tanımlanmıştır. Fizyolojiyi “canlıların nefsini ve neslini koruma ve sürdürme amacına yönelik vücutlarında gelişen olayları inceleyen bilim dalıdır” şeklinde tanımlamak da mümkündür. Bu tanımı ile fizyoloji bilimi, biyolojinin bir alt dalı ve tıp eğitiminin temellerini oluşturan bilim dallarından biridir. Fizyoloji; tıp, hemşirelik ve sağlık hizmetleri meslek yüksek okulları gibi insan sağlığı ile ilgili fakültelerin yanında, veterinerlik fakültelerinde de temel derslerden biri olarak yer almaktadır.
Fizyoloji dersleri, Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi’nde 1. ve 2. sınıflarda teorik ve uygulamalı olarak işlenmektedir. Fizyoloji teorik dersleri amfilerde anlatılmaktadır. Uygulama dersleri ise Fizyoloji Öğrenci Laboratuvarı’nda öğretim üyesi ve araştırma görevlileri denetiminde “Öğrenci Eğitim Setleri” kullanılarak Fizyoloji Öğrenci Laboratuvarı’nda gerçekleştirilmektedir.
Anabilim dalı öğretim üyeleri, tıp fakültesi ders kurullarındaki Fizyoloji derslerini planlamakta ve yürütmektedirler. Öğretim üyeleri eğitim ve araştırma faaliyetlerinin yanı sıra hastanelerde ve idari birimlerdeki görevlerini de eşzamanlı olarak yürütmektedirler.
Fizyoloji Anabilim Dalı öğretim elemanları tarafından kurulan Hemoreoloji Araştırma Laboratuvarı’nda kan fizyolojisi çalışılmaktadır. Burada, çeşitli sağlık birimleri ile interdisipliner olarak planlanan insan çalışmalarında Eritrosit Agregasyonu, Eritrosit Deformabilitesi, Plazma Viskozitesi, Tam Kan Viskozitesi ve Hematokrit ölçümleri yapılmaktadır..
Tarihçemiz
Ana Bilim Dalımız 2018 yılında kurulmuştur. Hamidiye Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Muhterem ERCAN fakültemize görevlendirilerek 20.12.2018 tarihinde ilk Ana Bilim Dalı Başkanı olarak atanmıştır. 17.08.2020 tarihinde Hamidiye Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Pınar ÇAKAN fakültemize görevlendirilerek Fizyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı olarak atanmıştır.
Akademik Kadromuz
Dr. Öğr. Üyesi ŞEYMANUR YILMAZ TAŞCI
Çalışma Konularımız
İnsanlarda ve Deney Hayvanlarında:
• Kan Fizyolojisi
• Hemoreoloji
Deney Hayvanlarında:
• Nörofizyoloji
• Elektrofizyoloji
• Deneysel Epilepsi Modelleri
• Lokomotor Davranış ve Anksiyete
• Öğrenme ve Hafıza Araştırmaları
• Ağrı Testleri